Novosti

Svjetski dan jabuka

20. listopada 2015.

 

20151020_103043

 

[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”slideshow” theme_id=”1″ gallery_id=”2″ sort_by=”order” order_by=”asc” slideshow_effect=”fade” slideshow_interval=”3″ slideshow_width=”600″ slideshow_height=”375″ enable_slideshow_autoplay=”1″ enable_slideshow_shuffle=”0″ enable_slideshow_ctrl=”1″ enable_slideshow_filmstrip=”1″ slideshow_filmstrip_height=”90″ slideshow_enable_title=”1″ slideshow_title_position=”top-right” slideshow_enable_description=”1″ slideshow_description_position=”bottom-right” enable_slideshow_music=”0″ slideshow_music_url=”” watermark_type=”none” watermark_link=”https://web-dorado.com”]

“Loptice” su  danas pripremale kolač “Ružice od jabuka”. Bila je to vrlo zanimljiva aktivnost. – “Jabuke su kao kugle!” “Kad ih narežeš dobiš puno krugova pa ih razrežeš na pola i dobiš pol kruga!” – “Tijesto budemo izmjerili po receptu na 5 centimetara. Onda nam treba metar ili ravnalo”. “Kad je tijesto narezano na trakice onda izgleda ko mobitel”. – “Izgleda ko četverokut!” – “Izgleda ko kocka ali onak se drukčije zove.” G.: “Taj se oblik zove pravokutnik!””Jabuke su se zagrijale pa su sad mekane. Buju se dale frkati!”. “Teta, ovo je super!”, “Ovo je najljepši kolač!” “Kak je fino. Bi to znala napraviti moja mama?”  “Bumo mi to doma pekle”. Koliko veselja i ponosa zbog  napravljenog kolača. I na kraju pitanje: “Teta kak znaš napraviti takav kolač?” ,  “Vidjela sam ga na facebooku i zanimalo me hoćemo li ga mi znati napraviti?


…”Jabuke su crvene, zelene, žute, zdrave, sočne, okrugle kao kugla, zrele u jesen…”,  samo su neke od izjava djece o tom prekrasnom daru prirode. Kako bismo dostojno obilježili ovaj dan pripremili smo prave male kulinarske aktivnosti. Djeca i odgojiteljica Brankica istražili su kakvog je okusa  “jabučni shake”. Bilo je tu puno sjeckanja, miksanja, kušanja i pospremanja.


U skupini “Zvjezdice” odgojiteljica Maja i djeca, uz pomoć tete kuharice Renate pripremili su pravu zagorsku štrudlu od jabuka. Za to su već bile potrebne vještine ribanja, razvlačenja tijesta, rolanja štrudle, stavljanje iste u tepsiju i dosta pospremanja. Na kraju je pečena štrudla izgledala i bila ukusna kao “bakine štrudle”.