Novosti

Dani zahvalnosti za plodove zemlje

17. listopada 2015.

tržnica

Zahladilo je. Dani su sve kraći. Polako već uživamo u ubranim jesenskim plodovima. U svim igraonicama osjeća se dašak jeseni, a pogled nam privlače zrele bundeve, crvene jabuke, kesteni, orasi, kukuruzi…. što su ih djeca i odrasli zajedno prikupili. Sve što je mirišljavo, raznih oblika, boja i okusa potiče djecu na mnoga istraživanja.

dani kruha 4

 

 

Najmlađa djeca vesele se u igri punjenja i pražnjenja posudica pšenicom i zrnima kukuruza, “Loptice” na svojoj maloj tržnici prodaju voće i povrće uz svladavanje  pojmova količine i težine (vaganjem), “Leptirići” u mlinčiću melju pšenicu, “Zvjezdice” ispisuju prva slova i riječi u kukuruznom brašnu, a potom svi zajedno odijevaju bijele pregače pa  mijese, valjaju i peku svoje prve puding kiflice!

dani kruha 3 

Dok tete kuharice peku pravi domaći kruh i veliku makovnjaču, djeca uređuju zajednički jesenski kutić i  čekaju kada će doći naš gost – pregradski župnik.

Dan kruha 1

 – “Tko zna što će nam danas donijeti? Možda bombone ili čokoladice, ili možda kinder jaja?” komentiraju djeca. Svećenik Ivan stiže. U rukama nosi pune vrećice mandarina i kikirikija. Uz veselo  “Dobro jutro!”, odmah primjećuje lijepo uređene stolove i komentira: “Evo, donio sam i ja nešto zdravo za vas!”.

svećenik

Uz kratku priču  o značenju riječi “hvala” i koliko je lijepo uživati u zajedničkom blagovanju, uveličao nam je obilježavanje Svjetskog dana kruha. Nakon svečanog programa, u kojem su sudjelovala sva djeca pjevajući i recitirajući,  zajedno smo se počastili pečenim keksima, makovnjačom…  Bio je ovo lijep završetak jednog tjedna, a već početkom slijedećeg  dolaze nam u goste djeca i učitelj Vlado B. iz PŠ Benkovo sa svojom novom predstavom. Baš se veselimo!