Novosti

Putevima prošlosti

27. ožujka 2024.

Danas su najstarije vrtićke skupine, “Zvjezdice” i “Sovice”, sudjelovale u edukativnoj radionici “Putevima prošlosti” u organizaciji Povijesne postrojbe Kostelska pištola-Keglevićeva straža Kostel, Udruge kostelskih žena, Muzeja grada Pregrada i Turističke zajednice područja Srca Zagorja.

Zbog dobi djece i konzervatorskih radova na zidinama Kostelgrada, radionica je održana kod crkve Sv. Mirka i na igralištu područne škole Kostel. Kroz zanimljivu priču i prikaze, djeca su saznala kako je i zbog čega nastao Kostelgrad, u čijem je vlasništvu bio, kako je nastala povijesna postrojba i običaj pucanja za blagdan Uskrsa, kako se izrađuje kubura i koji su njeni dijelovi, pogledali su i zanimljiv skeč o pokušaju otmice grofice Barbare od strane Turaka, prisustvovali su animatorskim izvedbama i sudjelovali u njihovim igrama, kao i u Uskršnjim radionicama koje su osmislili naši odgojitelji.

Udruga kostelskih žena i Turistička zajednica područja Srca Zagorja osigurale su za sve sudionike finu okrjepu i besplatne kokice, koje su razveselile svu djecu. Zahvaljujemo organizatorima na pozivu i gostoprimstvu koje nam je omogućilo da se kući vratimo puni dojmova i novog znanja o tradicionalnom Kostelskom običaju.