Novosti

KAKO SMO PROVELI DJEČJI TJEDAN

10. listopada 2014.

 

 

IMG_0791 dj3

  1. Osvijestili smo dječja prava i obveze te naučili da svako dijete treba sudjelovati u zajedničkim aktivnostima s odraslima i pomoći koliko je to u mogućnosti (s obzirom na dob).

 

  1. Naučili smo da,  osim što se međusobno družimo i pomažemo, postoje i životinje i biljke o kojima trebamo brinuti.

 

  1. Osvijestili smo kakvu ulogu životinje imaju u čovjekovom okruženju i organizirali siguran i neposredan doživljaj susreta s psićem.

Edukaciju djece i odgojiteljica provele su zaposlenice Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Dovezle su kujicu Sisi,  zagonetnu vreću sa mnogim stvarima koje su nam potrebne kada imamo kućnog ljubimca, puno ilustracija te ispričale što sve trebamo znati i raditi da bi nam ljubimac bio uredan, zdrav, poslušan…

Naučili smo kako prići psu, pružiti mu ruku (ispod njuške da bi nas pomirisao i upoznao) i tek ga potom pomaziti.    Sisi i djeca bili su vrlo sretni!

 

  1. U vrtiću imamo naše male kućne ljubimce: kornjače Miciku, Kikicu i Koka, zečića Srećka i ribice pa smo pozvali  tatu Stanka Peteka, koji je veterinar, da nam ispriča kako brinuti o zdravlju naših malih prijatelja.

 

  1. Pobrinuli smo se da nam prostor ispred vrtića bude što veseliji! Kredom u boji djeca su nacrtala igračke, prijatelje, prirodu i još puno toga!

 

  1. Jedan dan smo proveli u pripremanju našeg povrtnjaka. Pregradski Ekići odjenuli su radnu odjeću, obuli čizme, stavili zaštitne rukavice i obojali drvene oblice na  vrtu.
  1. Logopedinja Tomislava Strsoglavec održala je u knjižnici predavanje o govorno-jezičnoj komunikaciji koje je bilo vrlo poučno za odgojiteljice, roditelje i djecu.
  1. Bili smo u gradskoj vijećnici. Djeca iz “Loptica” i “Zvjezdica naučila su kako se biraju vijećnici, što se radi na Gradskom vijeću, kako se pristojno sjedi, diže ruka kada želimo nešto reći ili upitati. Promatrali smo grb Grada Pregrade i zastave RH, Županije i Grada…

Najveseliji je ipak bio susret sa gradonačelnikom Markom u pratnji pročelnice Ksenije.

Trebalo se snaći sa znatiželjnom djecom i ozbiljnim pitanjima:

-“Kako je bilo u Briselu. Gdje je to i što je tamo radio? Na kojem je jeziku razgovarao, znade li govoriti engleski?”  Da, to su zapravo bila lakša pitanja, ali ubrzo su krenula “ona prava”

Maks: Kada ćete nacrtati zebru u Kostelu?

Ivan: Hoćete li napraviti nogostup do Sopota?

Matija: Kad bu gotova cesta na Valentinovom?

Ela: Sva djeca bi željela naučiti engleski jezik, ali svi tate i mame nemaju novaca. Možete li nam u tome pomoći?

… – Kako Vi pomažete vrtiću?

… – Da li je posao gradonačelnika težak?

…- Je li lijepo biti gradonačelnik?

 

Na sva je pitanja gradonačelnik odgovorio. Vodio je računa da odgovori budu pozitivni, ali ozbiljno zamolio za malo strpljenja:

– “Ne može se sve odmah napraviti, ali  možda već neke stvari napravimo sljedeću godinu. Brinut ćemo i dalje o vrtiću i da vama bude lijepo….”

Obećao nam je i podršku u eko – projektu.

Prekrasan dan za djecu koja su za odlazak u gradsku vijećnicu pripremila kravatu, novu frizuru, svečanu odjeću… jer sjediti u vijećnici, u društvu gradonačelnika, a potom zajedno popiti sok, gricnuti nešto slatko, velika je čast!

Gradonačelniće, hvala i dođite nam u vrtić!