Novosti

Grad Pregrada potpisao Kolektivni ugovor za DV “Naša radost” Pregrada

26. travnja 2024.

U gradskoj je vijećnici Grada Pregrade u četvrtak, 25. travnja 2024. potpisan prvi Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja za Grad Pregradu. Osim gradonačelnika Marka Vešligaja i predstavnice Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Iskre Vostrel Prpić, koji su potpisali ugovor, potpisivanju su prisustvovali i ravnateljica Dječjeg vrtića „Naša radost“ Pregrada Natalija Vrhovski i zamjenik sindikalnog povjerenika u vrtiću Matija Krizmanić. Nakon dvije godine pregovaranja, Kolektivni je ugovor potpisan na zadovoljstvo svih supotpisnika.

Predsjednica Sindikata Iskra Vostrel Prpić osvrnula se na sam značaj Kolektivnog ugovora za sve članove. – Ugovor je to najviše razine socijalnog dijaloga između Osnivača i radnika. Zbog želje zadržavanja kvalitetnog kadra i deficita radnika važan je trenutak potpisivanja. Postigli smo dogovor oko ugovora za dalje, no nikad nije kraj, ali kao pravi socijalni partner, osluškivat ćemo mogućnosti Grada Pregrade – poručila je Vostrel Prpić, dodavši kako je teško međusobno uspoređivati pojedine dijelove Hrvatske, no naglasila je da Pregrada izuzetno brine o djeci te nema problema s kvalitetom predškolskog odgoja.

– Znamo da imamo velike obveze i očekivanja, no trudimo se držati korak sa svim obavezama što nam država nameće prema državnom standardu. 30 posto gradskog proračuna izdvajamo za predškolski odgoj i obrazovanje. Trudimo se da radnici budu zadovoljni, kvalitetno pregovaramo i razgovaramo, postižemo dobre dogovore – rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Ravnateljica vrtića zahvalila se gradonačelniku Marku Vešligaju i predsjednici sindikata Iskri Vostrel Prpić. Naglasila je kako država često propisuje zakone koji su izazovni i teško ostvarivi u manjim gradovima, no izrazila je i zadovoljstvo što Grad Pregrada prepoznaje važnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja i kontinuirano u njega ulaže. Materijalna prava radnika važna su svakome tko radi, a potpisivanjem Kolektivnog ugovora idemo u smjeru zadovoljnog radnika koji je plaćen za svoj rad, ali i odgovornost koju ima, obzirom da rad u vrtiću pretpostavlja odgoj i obrazovanje mladih ljudi koji će jednog dana biti nositelji našeg društva. Kolektivni ugovor bit će stoga dodatan poticaj svim našim odgojno-obrazovnim djelatnicima da još kvalitetnije doprinose odgojno-obrazovnom procesu osluškujući i prateći potrebe djece i njihovih roditelja.